Mar, Tet 20, 2020
Banner Top
Banner Top
Pse është i rëndësishëm hidratimi?

Trupit i nevojitet uji për të mbijetuar. Çdo qelizë, ind dhe organ në trupin tuaj ka nevojë për ujë që të punojë siç duhet.

Për shembull, trupi juaj përdor ujë për të ruajtur temperaturën e tij, për të hequr mbeturinat dhe për të lubrifikuar nyjet tuaja. Ai është i nevojshëm për shëndetin e përgjithshëm.

Ju duhet të pini ujë çdo ditë!

Shumicës së njerëzve u është thënë se duhet të pijnë 6 deri në 8 gota ujë çdo ditë. Ky është një qëllim i arsyeshëm. Megjithatë, njerëz të ndryshëm kanë nevojë për sasi të ndryshme të ujit për të qëndruar të hidratuar.

Shumica e njerëzve të shëndetshëm mund të qëndrojnë mirë hidratuar me ujë të pijshëm dhe lëngje të tjera sa herë që ndihen të etur. Për disa njerëz, më pak se 8 gota mund të jenë të mjaftueshme. Njerëz të tjerë mund të kenë nevojë për më shumë se 8 gota çdo ditë.

Nëse jeni të shqetësuar se nuk jeni duke pirë ujë të mjaftueshëm, kontrolloni urinën tuaj.

Nëse urina juaj zakonisht është e pangjyrë ose e verdhë, ju jeni të hidratuar mirë. Nëse urina juaj është një ngjyrë e verdhë ose ngjyrë jeshile e errët, ju mund të dehidratoheni.

Pije dhe ushqime të tjera mund t’ju ndihmojnë të qëndroni të hidratuar, por uji është më i miri për të qëndruar i hidratuar.

Uji gjithashtu mund të gjendet në fruta dhe perime (për shembull, shalqi, domate dhe marule).

Pijet sportive mund të ndihmojnë nëse planifikoni të ushtroni në nivele më të larta se normale për më shumë se një orë. Ato përmbajnë karbohidrate dhe elektrolite që mund të rrisin energjinë tuaj. Ndihmojnë trupin tuaj për thithjen e ujit. Megjithatë, disa pije sportive janë të larta në kalori nga sheqeri i shtuar.

Pijet energjike nuk janë të njëjta me pijet sportive. Ato zakonisht përmbajnë sasi të mëdha të kafeinës. Këto janë gjërat që trupi juaj nuk ka nevojë për to. Shumica e këtyre pijeve kanë sasi të larta të sheqerit të shtuar. Sipas mjekëve, fëmijët dhe adoleshentët nuk duhet të konsumojnë pije energjike.

Nëse të qëndruarit i hidratuar është i vështirë për ju, këtu janë disa këshilla që mund të ndihmojnë:

Mbani një shishe me ujë afër gjatë ditës

Nëse nuk ju pëlqen shija e ujit të thjeshtë, provoni të shtoni një fetë me limon në pijen tuaj.

Pini ujë para, gjatë dhe pas stërvitjeve

Kur ndiheni i uritur, pini ujë. Etja shpesh ngatërrohet me urinë./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë