Mar, Mar 2, 2021
Banner Top
Banner Top
Njihuni me dobitë që qershitë i sjellin organizmit

Qershitë janë një burim i mirë i fibrave, vitaminave dhe mineraleve, përfshirë kaliumin, kalciumin, vitaminën A dhe acidin folik. Ato janë gjithashtu të njohura për vetitë e tyre antioksiduese.

Antioksidantët janë jetik për shëndet të mirë pasi mbrojnë qelizat tona nga dëmtimet e shkaktuara nga oksiduesit ose radikalet e lira.

Qershitë përmbajnë antioksidantë të njohur si antocyanins dhe cyanidin të cilët mund të kenë efekte anti-inflamatore dhe hulumtimet fillestare kanë treguar që këta antioksidantë mund të jenë të dobishëm në kushte inflamatore siç janë artriti, megjithëse nevojiten më shumë hulumtime për të përsëritur këto rezultate në studimet njerëzore.

Ka pasur një sasi studimesh ndër vite në qershi, dhe në mënyrë specifike në rolin që ato mund të luajnë në shëndet.

Hulumtimet nga Gazeta e Shoqatës Ndërkombëtare të Sportit zbuluan se pirja e lëngut të qershisë të thekur për shtatë ditë para arriti të minimizonte dhimbjet e muskujve. Një tjetër studim i vogël zbuloi se lëngu i qershisë duket se ndihmon në rikuperimin dhe funksionimin e muskujve pas ushtrimeve të forta.

A munden qershitë të përmirësojnë gjumin?

Qershitë përmbajnë përqendrime të larta të fitokimikanëve kryesorë përfshirë melatoninën e cila është bën rregullimin e cikleve të gjumit. Hulumtimet zbuluan se lëngu i qershisë është i dobishëm në përmirësimin e gjumit si në cilësi ashtu edhe në kohëzgjatje, dhe mund të jetë me dobi për ata që kanë problem me gjumin, ndërsa një studim tjetër i vogël sugjeron që lëngu i qershisë mund të jetë i dobishëm për ata me pagjumësi ./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë