Enj, Jan 21, 2021
Banner Top
Banner Top
Ndiqni këto 4 këshilla për një gjumë më të mirë!

Gjumi i mirë është tepër i rëndësishëm për shëndetin. Ndihmon të ndjeheni mirë dhe e bën trupin dhe trurin të funksionojnë siç duhet.

Disa njerëz nuk e kanë problem të flenë gjumë. Sidoqoftë, shumë të tjerë kanë vështirësi të mëdha duke rënë dhe qëndruar zgjuar gjatë gjithë natës.

Gjumi i dobët mund të ketë efekte negative në shumë pjesë të trupit dhe trurit tuaj, përfshirë mësimin, kujtesën, gjendjen shpirtërore, emocionet dhe funksionet e ndryshme biologjike (Burimi 1Trusted).

Këtu janë 4 mënyra të thjeshta për të fjetur sa më shpejtë.

1. Uleni temperaturën e dhomës

Temperatura e trupit tuaj ndryshon ndërsa bini në gjumë. Temperatura thelbësore zvogëlohet, ndërsa ajo e duarve dhe këmbëve tuaja rritet.

Nëse dhoma është shumë e ngrohtë, mund të keni vështirësi të bini në gjumë. Vendosja e termostatit tuaj në një temperaturë të ftohtë midis 60-75 ° F (15–23 ° C) mund të ndihmojë.

2. Caktoni një orar

Shumë njerëz zbulojnë se caktimi i një orari të gjumit i ndihmon ata të flenë më lehtë.

Trupi ka sistemin e vet rregullues të quajtur ritmi cirkadian. Kjo orë e brendshme bën trupin tuaj të ndihet vigjilent gjatë ditës, por i përgjumur gjatë natës.

Zgjimi dhe shkuarja në shtrat në të njëjtën kohë çdo ditë mund të ndihmojë orën tuaj të brendshme të mbajë një orar të rregullt. Pasi trupi juaj të përshtatet në këtë orar, do të jetë më e lehtë të bini në gjumë dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo dit.

3. Përjetoni dritën e ditës ashtu si edhe errësirën

Drita mund të ndikojë në orën e brendshme të trupit tuaj, e cila rregullon gjumin dhe zgjimin.

Ekspozimi i parregullt i dritës mund të çojë në prishje të ritmeve cirkiane, duke e bërë më të vështirë gjumin.

4. Praktikoni joga dhe meditim 

Kur njerëzit janë të stresuar, ata e kanë të vështirë të flenë gjumë.

Joga dhe meditimi janë mjete për të qetësuar mendjen dhe për të çlodhur trupin. Për më tepër, ato përmirësojnë cilësinë e gjumit./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë