Mër, Qer 3, 2020
Banner Top
Banner Top
Ndiheni sikur ushqimi të ketë ngecur në fyt? Çfarë duhet të bëni?

Ndjenja se diçka ka ngecur në fytin tuaj është një ndjenjë e tmerrshme. Acarimi dhe kollitja kronike, ose pamundësia për të gëlltitur pështymën është e mjaftueshme për ta bërë cilindo të ndjehet i çmendur.

Nëse mund të përcaktoni diçka që keni ngrënë që mund të ketë ngecur (si një copë biftek ose hotdog), ose nëse ndjenja ju ka pllakosur për muaj të tërë pa ndonjë arsye të qartë – është më mirë të kërkoni ndihmë mjekësore sa më shpejt që të jetë e mundur.

Kur vjen puna tek ndjenja sikur ushqimi të ketë ngecur në fytin tuaj, ai zakonisht mbështetet në dy fajtorë:

Disfagjia – Mund të ketë disa shkaqe të ndryshme të disfagjisë, por një e zakonshme është kur hani diçka dhe ngecë në ezofagun tuaj (i njohur edhe si pengim i ushqimit). Kur ndodh disfagjia nga bllokimi i ushqimit, njerëzit ende mund të marrin frymë, por zakonisht është e dhimbshme, e pakëndshme dhe mund të jetë potencialisht shumë e rrezikshme. Gjë tjetër që ju e dini, është edhe ndjesia e gungave të dhimbshme dhe irrituese në fyt ose gjoks. Disa njerëz madje raportojnë se nuk janë në gjendje të gëlltisin pështymën e tyre.

Globus faringut – Kjo është një ndjenjë e vazhdueshme se diçka është mbërthyer në fyt ose gjoks, por zakonisht nuk ka një lidhje të drejtpërdrejtë me atë që mund të jetë. Disa njerëz e përshkruajnë atë si ndjenjë sikur të gëlltisnin një pilulë dhe ajo vetëm zbriti gjysmën e rrugës. Edhe pse faringjus globus nuk është zakonisht shumë i dhimbshëm, mund të jetë shumë i bezdisshëm. Shpesh herë, ata që e kanë atë përfundimisht përfundojnë në zyrën e mjekut duke pyetur se çfarë mund të jetë.

Doktor Lee thotë se nëse po ju shqetëson diçka, mund të jetë një formë që trupi po përpiqet për t’ju thënë që diçka nuk është në rregull, dhe është më mirë që ta kontrolloni.

Obstruksioni ushqimor mund të jetë shumë i rrezikshëm në varësi të asaj që ka ngecur dhe vendin se ku ka ngecur, thotë Dr.Le. Nëse një pjesë e ushqimit është e mbërthyer në ezofagun e sipërm, mund të zbresë dhe të bjerë në tubin e erës, e cila do të ndërpriste furnizimin me ajër dhe personi mund të mbesë pa vetëdije. Nëse ushqimi është i mbërthyer në ezofagun e poshtëm, personi ndoshta mund të gëlltisë pështymën e tij, por prapë do të ishte shumë e dhimbshme.

Ushqimi ose një objekt i huaj i mbërthyer në ezofag mund të shkaktojë acarim kontakti, inflamacion dhe erozion. Mishi me tenderues ose marinadë mbi të, nëse vendoset në ezofag për një periudhë të zgjatur kohe, mund të shkaktojë dëme në rreshtimin e ezofagut.

Dhe kur bëhet fjalë për mjetet juridike në shtëpi për heqjen e sendit ushqimor, Dr. Lee është skeptik. Nëse bllokimi i ushqimit është i butë, uji ose pijet e gazuara mund të ndihmojnë në lehtësimin e ushqimit, por kini kujdes që të mos e teproni. Nëse bllokimi i ushqimit është i rëndë, ju rrezikoni ta shtoni atë.

Shumica e njerëzve nuk do të tolerojnë më shumë se dy orë me një bllokim ushqimi sepse dhimbja është shumë e pakëndshme. Prandaj, nëse dhimbja bëhet e padurueshme, vizitoni mjekun./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë