Enj, Sht 24, 2020
Banner Top
Banner Top
Këshilla nga ekspertët për të menaxhuar ankthin gjatë Covid-19

Përhapja e sëmundjes koronavirus 2019 (COVID-19) mund të jetë stresuese për njerëzit.

Frika dhe ankthi për një sëmundje mund të jenë dërrmuese dhe të shkaktojnë emocione të forta tek të rriturit dhe fëmijët, transmeton nd. Përballimi i stresit do t’ju bëjë ju, njerëzit e afërt dhe komunitetin tuaj më të fortë.

Stresi gjatë një shpërthimi të sëmundjes infektive mund të përfshijë

-Frikën dhe shqetësimn për shëndetin tuaj dhe shëndetin e të dashurit tuaj

-Ndryshimet në gjumin ose mënyrat e të ngrënit

-Vështirësitw në gjumë ose përqendrim

-Përkeqësimin e problemeve shëndetësore kronike

-Përkeqësimin e kushteve të shëndetit mendor

-Përdorimin e shtuar tw alkoolit, duhanit ose drogave të tjera

Të gjithë reagojnë ndryshe ndaj situatave stresuese

Se si reagoni ndaj shpërthimit mund të varet nga sfondi juaj, gjërat që ju bëjnë të ndryshoni nga njerëzit e tjerë dhe komuniteti ku jetoni.

Njerëzit të cilët mund të reagojnë më fort ndaj stresit të një krize përfshijnë:

-Njerëz të moshuar dhe njerëz me sëmundje kronike që janë në rrezik më të madh për sëmundje të rënda nga COVID-19

-Fëmijë dhe adoleshentë

-Njerëzit që po ndihmojnë në përgjigjen ndaj COVID-19, si mjekët, ofruesit e tjerë të kujdesit shëndetësor dhe përgjigjet e urgjencave.

-Njerëzit të cilët kanë gjendje të shëndetit mendor përfshirë probleme me përdorimin e substancave


Kujdesuni për veten dhe komunitetin tuaj

Të kujdesesh për veten, miqtë dhe familjen tënde mund të të ndihmojnë të përballesh stresin. Ndihma për të tjerët të përballen me stresin e tyre, gjithashtu mund ta bëjnë komunitetin tuaj më të fortë. Mënyrat për të përballuar stresin

-Bëni pushime nga shikimi, leximi ose dëgjimi i lajmeve, përfshirë mediat sociale. Dëgjimi për pandeminë në mënyrë të përsëritur mund të jetë shqetësuese.

-Kujdesuni për trupin tuaj. Merrni frymë thellë, pushoni dhe meditoni.

-Mundohuni të hani ushqime të shëndetshme, të ekuilibruara.

-Ushtroni rregullisht, fleni sa mw shumë gjumë.

-Shmangni alkoolin dhe drogwn.

-Mundohuni të bëni disa aktivitete të tjera që ju pëlqejnë.

-Lidhu me të tjerët. Bisedoni me njerëz që keni besim në lidhje me shqetësimet tuaja dhe si po ndiheni.

Arkiva

Kategoritë