Sht, Jan 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Ekspertët ndajnë 6 hapa se si të prishni çdo zakon të keq dhe ta zëvendësoni atë me një më të mirë!

Çdo zakon i keq mund të prishet, thonë psikologët. Dhe tingëllon shumë premtuese dhe frymëzuese, por ju mund të pyesni se si ta filloni këtë ndryshim fillestar. Ose më mirë akoma, si nuk dorëzoheni ndërsa jeni në mes të mësimit për të praktikuar një zakon të shëndetshëm?

Ne sugjerojmë të ndiqni këta 6 hapa për t’ju ndihmuar të ndryshoni ndonjë zakon të keq, siç rekomandohet nga ekspertët. Ekziston edhe një bonus kurioz në fund të artikullit në lidhje me zakonin e keq të prekjes së hundës.

Hapi 1: Ji i sinqertë me veten tënde

Sa më i sinqertë të jeni me veten në lidhje me zakonin tuaj të keq, aq më shumë ka të ngjarë ta ndryshoni atë. Njerëzit e afërt me ju që me të vërtetë kujdesen për mirëqenien tuaj mund të shërbejnë si pasqyrë dhe t’ju japin reagime nëse keni një problem apo jo. Nëse dikush vazhdimisht thotë që ju konsumon kokën gjatë gjithë kohës, mbase është një shenjë që keni një zakon të keq.

Nëse e keni kuptuar tashmë që zakoni juaj është i keq, është një fitore e madhe. Ju keni bërë hapin e parë. “Muri” psikologjik është thyer dhe ju mund të lëvizni në hapin e dytë.

Hapi 2: Mbledh të dhëna dhe shkruaji ato

Një psikolog klinik sugjeron të analizoni zakonin tuaj vetë. Si një mundësi e mirë, mund të filloni ditarin tuaj. Për shembull, mund të keni zakon të thyeni gishtat ose të kafshoni thonjtë. Filloni të bëni disa shënime kur ta bëni, duke identifikuar gjëra të tilla si ndjenjat që ju jep, kur keni filluar ta bëni, dhe pro dhe kundër. Në këtë mënyrë, ju mund të bëheni edhe më të vetëdijshëm për zakonin tuaj të keq.

Mblidhni këto të dhëna për të paktën një javë. Ngadalë, mund të kuptoni se çfarë e nxit zakonin tuaj të keq, pavarësisht nëse ndiheni të shqetësuar ose jeni të mërzitur.

Hapi 3 Maniploni zakonin tuaj të vjetër e të keq

Për shembull, ju mund ta keni kuptuar që e keni zakon të keq të vonoheni. Ju keni analizuar që ju pëlqen vëmendja kur jeni i fundit që hyni në një takim ose ndoshta ju pëlqen eksitimi. Ta themi thjesht, ky zakon i keq mund t’ju japë pak adrenalinë dhe ta bëjë jetën tuaj të ndihet më aventureske.

Tani përpiquni të merrni të njëjtën kënaqësi nga diçka e shëndetshme. Mund të jetë në formën e ushtrimit fizik, për shembull. Thjesht gjeni diçka të këndshme që mund të sjellë të njëjtat emocione në jetën tuaj në vend të zakonit të vjetër, të keq. Ndërrojeni!

Hapi 4: Jini realist dhe mos u ngutni vetë

Ekziston një mundësi e madhe që ju jetoni me zakonin tuaj të vjetër për vite me rradhë. Më mire është të mos kërkosh shumë nga vetja, si të ndryshosh plotësisht brenda vetëm një jave. Mos u stresoni, por shijoni procesin. Vendosni një qëllim të arsyeshëm.

Nëse vonoheni gjatë gjithë kohës dhe shpesh vonoheni 30 minuta, së pari vendosni një qëllim që të vraponi vonë për 10 minuta. Pastaj, ngadalë bëjeni gjithnjë e më pak çdo javë.

Hapi 5: Përdorni një aplikacion

Ka disa aplikacione të dobishme që mund t’ju ndihmojnë të regjistroni rezultatet tuaja. Për shembull, mund të jetë kontroll online të peshës ose monitorim online i gjumit. Aplikacione të tilla do t’ju ndihmojnë të matni suksesin tuaj, në mënyrë që të kënaqeni duke e parë atë në numra realë, pothuajse si provë se po bëni mirë.

Ekziston gjithashtu mundësia që sistemi juaj i përforcimit të mos funksionojë ose që ju të merrni më shumë “dhimbje” nga thyerja e një zakoni dhe më pak kënaqësi nga adoptimi i një zakoni më të shëndetshëm. Kjo është mirë. Thjesht regjistrojeni në ditarin tuaj. Ju ndoshta do të duhet të rimendoni sistemin tuaj të shpërblimeve në mënyrë që kënaqësia të rritet. Pasi të ndaloni të ndjeni shumë “dhimbje” nga humbja e zakonit tuaj të keq, do të jeni gati të kaloni në hapin tjetër.

Hapi 6: Kërkoni mbështetje shtesë

Kontaktoni me anëtarët e familjes tuaj, miqtë, apo edhe klubet e veçanta për mbështetje shtesë. Për shembull, është gjithmonë më lehtë të humbasësh peshë me një mik. Thjesht bëni një marrëveshje që do të mbështesni dhe mbani gjurmët e njëri-tjetrit. Për shembull, kërkoni mamanë ose kolegun tuaj që t’ju zgjojë në mëngjes nëse jeni gjithmonë vonë për në punë.

Ju gjithashtu mund të merrni një trajner personal nëse vizitoni palestrën ose madje gjeni një mik të ri atje. Ata mund të ju shtyjnë të mos humbisni klasat dhe t’ju japin stimulim shtesë./Familja Jonë

Arkiva

Kategoritë