Enj, Shk 25, 2021
Banner Top
Banner Top
Disa ilaçe që mund të shkaktojnë psoriazën

Psoriaza është një sëmundje autoimune e lëkurës e karakterizuar nga shfaqja spontane e simptomave (skuqje të  lëkurës). Ajo po ashtu ndikon që të kemi kruarje të mëdha në ato pjesë ku vecse është manifestuar sëmundja

Përveç ilaçeve, shumë gjëra të ndryshme mund të shkaktojnë kruarje dhe përhapje më të shpejtë të sëmundjes, duke përfshirë stresin, infeksionin dhe dëmtimin e lëkurës. Megjithëse nuk janë provuar shkencërisht, disa njerëz thonë se moti, alergjitë dhe dieta mund të shkaktojnë gjithashtu psoriazën.

Përveç nxitjes së një shpërthimi të psoriazës, disa ilaçe mund të bëjnë që njerëzit të zhvillojnë psoriazë për herë të parë. Te njerëzit që tashmë e kanë këtë problem të lëkurës, ato mund të rrisin kohëzgjatjen ose ashpërsinë e simptomave ekzistuese.

Arsyet për efektet e ilaçeve në psoriazësjanë të paqarta. Disa ilaçe besohet se “ndezin” përgjigjen autoimune, ndërsa të tjerat duket se shkaktojnë përgjigjen Koebner (një fenomen ku, në këtë rast, një alergji ndaj ilaçeve mund të shkaktojë psoriazë në vendin e skuqjes).

Teorikisht, çdo ilaç mund të shkaktojë një flakërim psoriatik. Sidoqoftë, disa ilaçe ose klasa të ilaçeve janë të lidhura fuqimisht me këtë ndërlikim te psoriaza.

Beta-Bllokuesit

Në mënyrë tipike të përshkruar për presionin e lartë të gjakut, beta-bllokuesit janë ndër ilaçet që lidhen më shpesh me psoriazën. Sipas një rishikimi të vitit 2010 të studimeve në Journal of Dermatology Clinical and Estesthetic, beta-bllokuesit u konsideruan si një faktor kryesor në shkaktimin e psoriazës së rëndë në njerëzit e shtruar në spital për sëmundjen. Ilaci në fjalë mund të provokojë shpërthime të reja te njerëzit që nuk ishin diagnostikuar më parë me psoriazë.

Litium

Përdoret për të trajtuar sëmundje psikiatrike të tilla si çrregullimi bipolar, por litiumi mund të shkaktojë edhe psoriaszë në rreth 50% të njerëzve.  Ashtu si bllokuesit beta, litiumi ka tendencë të ketë një periudhë shumë të gjatë latente. Ndërsa litiumi lidhet më së shpeshti me shpërthimet psoriatike, ai gjithashtu mund të shkaktojë shfaqjen e psoriazës së pllakave, psoriazës pustulare, artritit psoriatik dhe psoriazës së kokës ose thonjve.

Antimalarikët

Përdoren për të trajtuar malarjen, si dhe artritin reumatoid dhe lupusin, por ilaçet antimalarike janë të njohura për të nxitur dhe përkeqësuar psoriazën. Nga antimalarikët e implikuar zakonisht, Plaquenil (hidroksiklorokina) dhe klorokina paraqesin rrezikun më të madh. Shumica e shpërthimeve zhvillohen brenda disa javësh nga fillimi i trajtimit.

Klorokina është e lidhur ngushtë me psoriazën e pllakave dhe atë pustulare. Të dy barnat gjithashtu dihet se zgjasin shpërthimet për muaj (veçanërisht nëse ka pasur një shpërthim pustular). Klorokina gjithashtu besohet se përkeqëson simptomat e artritit psoriatik.

Sapo të ndërpritet trajtimi antimalarik, mund të duhet deri në një muaj që simptomat e psoriazës të zgjidhen. Për shkak të kësaj, barna të tilla nuk duhet të merren nga ata me psoriazë.

Burimi: Very Well Health

Arkiva

Kategoritë