Pre, Mar 5, 2021
Banner Top
Banner Top
Dhimbja e kokës dhe agjërimi

Mos ngrënia (me qëllim ose jo) mund të çojë në një dhimbje koke që mund të dëmtojë shëndetin tuaj.

Simptomat e një dhimbjeje koke

Njerëzit të cilët nuk hanë më shumë se 16 orë mund të zhvillojnë atë që pritet të quhet “dhimbje koke e agjërimit”, e cila sipas edicionit të tretë të Klasifikimit Ndërkombëtar të Çrregullimeve të Dhimbjes së Kokës ndodh gjatë periudhës së agjërimit dhe zgjidhet brenda 72 orëve nga marrja e ushqimit.

Për sa i përket mënyrës se si ndjehet një dhimbje koke gjatë agjërimit, dhimbja është zakonisht e butë deri në mesatare me intensitet, ndodh në pjesën e përparme të kokës (ballin), dhe është jo e tronditur. Kështu që një dhimbje koke gjatë agjërimit ndjehet më shumë si një dhimbje koke e tipit tension sesa një migrenë. Sidoqoftë, agjërimi mund të shkaktojë një migrenë te njerëzit që vuajnë nga migrena. Me fjalë të tjera, agjërimi mund të jetë një shkaktues i migrenës ose shkaktues i një çrregullimi unik të dhimbjes së kokës (një dhimbje koke e agjërimit) .

Është interesante të theksohet gjithashtu se gjasat e zhvillimit të dhimbjes së kokës së agjërimit rritet me kohëzgjatjen e agjërimit.

Nëse tashmë keni një çrregullim themelor të dhimbjes së kokës, mund të jeni më të prekshëm nga efektet e dhimbjes së kokës të agjërimit.

Shkaku i një dhimbjeje koke

Shkaku i dhimbjes së kokës është akoma i diskutueshëm. Janë propozuar  dy teori.

Hipoglikemia

Një ekspert i mundshëm i mekanizmit dyshon se është hipoglikemia ose sheqeri i ulët në gjak. Më saktësisht, disa ekspertë sugjerojnë se për njerëz të caktuar të predispozuar gjenetikisht, ndryshimet e vogla në glukozën në gjak mund të ndryshojnë receptorët e dhimbjes në tru, duke çuar në një dhimbje koke të shpejtë.

Nga ana tjetër, këtu është arsyeja pse shkencëtarët e tjerë nuk mendojnë se hipoglikemia është shkaku i dhimbjes së kokës.

Në njerëzit e shëndetshëm, nivelet e glikogjenit (forma e ruajtur e glukozës) në mëlçi janë të mjaftueshme për të mbajtur nivelin normal të glukozës për 24 orë.

Një dhimbje koke e shpejtë mund të ndodhë në prani të niveleve normale të glukozës.

Hipoglikemia e induktuar nga insulina nuk prodhon dhimbje koke tek migrena.

Dhimbja e kokës nuk është një simptomë e hipoglikemisë që i nxit pacientët të kërkojnë kujdes urgjent. Dhimbje koke të shkaktuara nga hipoglikemia kanë një cilësi pulsuese ndërsa dhimbjet e kokës që agjërojnë jo.

Dehidratimi ose stresi

Shkaqe të tjera të mundshme të dhimbjes së kokës që janë propozuar përfshijnë dehidratimin dhe stresin gjatë agjërimit.

Trajtimi i një dhimbjeje koke

Mënyra e qartë për të parandaluar dhimbjen e kokës është që të mos kaloni vaktet. Në rrethana të papritura, megjithëse, si me një takim pune të gjatë ose fluturim të vonuar, përpiquni të konsumoni edhe pak ushqim të ëmbël, pasi kjo mund të jetë e gjitha që i duhet trupit juaj të heqë dhimbjen e kokës.

Nga ana tjetër, nëse agjëroni për një periudhë më të gjatë kohore, si për arsye fetare, merrni parasysh uljen e konsumit të kafeinës disa javë para agjërimit, e ndjekur nga pirja e një filxhan kafeje të fortë ditën e parë të agjërimit./Familja Jonë

Arkiva

Kategoritë