Mër, Tet 28, 2020
Banner Top
Banner Top
Çka është ankthi dhe si ta trajtojmë?

Ne të gjithë kemi ndjerë ankth – nervozizëm para një takimi, testi, prezantimi – por çfarë saktësisht është ankthi?

 Ankthi është mënyra e përgatitjes së trupit tonë për t’u përballur me një sfidë. Zemra jonë pompon më shumë gjak dhe oksigjen kështu që ne jemi gati për veprim. Ne jemi vigjilent dhe kryejmë detyra fizike dhe emocionale në mënyrë më efikase.

Çdokush mund të përjetojë këto simptoma gjatë kohës stresuese.

Megjithatë, individët me çrregullime ankthi mund t’i përjetojnë ato në mungesë të stresit, me simptoma më të rënda dhe / ose me disa simptoma që shfaqen së bashku e që janë:

Pamundësia për t’u çlodhur

Shqetësim jorealist apo i tepruar

Vështirësia për të bërë gjumë

Pulsi i shpejtë

Nauze, dhimbje gjoksi ose presion

Ndjenja e një “gunge në fyt”

Frymëmarrje e parregullt

Ndjenjat e frikës, kapjes ose humbjes së kontrollit

Dridhje, djersitje

Vuajtje ose marramendje, ndjenja e shkëputjes

Mendimet e vdekjes.

Sulmet e panikut mund të shkaktohen nga trashëgimia, pabarazitë kimike, stresi dhe përdorimi i stimuluesve (si kafeina ose droga).

Disa njerëz kanë vetëm një ose dy sulme dhe asnjëherë nuk shqetësohen. Sulmet e panikut mund të ndodhin me çrregullime të tjera psikiatrike. Megjithatë, sulmet e panikut kthehen në mënyrë të përsëritur dhe personi zhvillon një frikë të fortë nga një sulm tjetër. Pa ndihmë, kjo “frikë ” mund t’i bëjë njerëzit të shmangin situata të caktuara dhe mund të ndërhyjë në jetën e tyre edhe kur nuk kanë një sulm paniku.

Prandaj, është shumë e rëndësishme të njihni problemin dhe të merrni ndihmë.

Si ta përballoni një sulm paniku?

Kuptoni se ndonëse simptomat tuaja janë të frikshme, ato janë një ekzagjerim i reagimeve normale të stresit dhe nuk janë të rrezikshme ose të dëmshme.

Përballuni me ndjenjat dhe ata do të bëhen më pak intensive.

Vlerësoni nivelin tuaj të frikës në një shkallë prej 1 deri në 10 dhe shikoni që ajo të ndryshojë. Vini re se nuk qëndron në nivel të lartë për më shumë se disa sekonda.

Kur vjen frika, prisni dhe pranoni atë. Prisni dhe jepni kohë për të kaluar pa ikur.

Kur duhet të marrim ndihmë?

Disa njerëz besojnë se çrregullimet e ankthit mund të kapërcehen me vullnet, por kjo nuk ka gjasa.

Çrregullimet e ankthit të patrajtuara mund të çojnë në depresion, abuzimin e substancave dhe një sërë problemesh të tjera. Nëse rutina juaj normale ndërpritet nga shqetësimi i tepruar, duhet të kërkoni ndihmë nga një profesionist.

Trajtimi

Nëse ju, ose dikush që njihni, keni simptoma të çrregullimit të ankthit, vizitoni një klinikë, që mund të ndihmojë në përcaktimin nëse simptomat janë për shkak të një çrregullim ankthi, gjendjes shëndetësore ose të dyja. Shpesh, hapi tjetër në marrjen e trajtimit për një çrregullim ankthi është referimi tek një profesionist i shëndetit mendor si psikiatri, psikologu, punonjësi social ose këshilltari.

Në përgjithësi, ekzistojnë dy lloje trajtimesh, medikamente dhe psikoterapi (nganjëherë të quajtur “terapia e bisedimeve”).

 Të dyja mund të jenë efektive për shumicën e çrregullimeve. Zgjedhja e njërës ose tjetrës, ose të dyja, varet nga preferencat e pacientit dhe klinicistit, si dhe në çrregullimin e veçantë të ankthit./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë