Mër, Tet 28, 2020
Banner Top
Banner Top
Çka e shkakton ënjtjen e syve?

A duken sytë tuaj të fryrë? Kur lëngu ndërtohet në shtresat e holla të indeve që rrethojnë sytë, ata dhe qepallat tuaja mund të fryhen. Por kur duhet të shqetësohemi?

Në mënyrë tipike, ënjtja e syve në qepalla të sipërme ose të poshtme është vetëm një shqetësim i pakëndshëm që do të zhduket vetë brenda një dite. Por nëse ënjtja zgjat më shumë, është e rëndësishme ta trajtoni sepse disa probleme mund të dëmtojnë shpejt sytë tuaj.

“Çdo ënjtje që zgjat më shumë se 24 deri në 48 orë duhet t’ju dërgojë tek një profesionist i kujdesit për sy sepse ka raste që mund të jetë diçka e rëndë që mund edhe t’ju verbojë,” thotë okulistja  Annapurna Singh, MD.

Ka disa arsye pse shfaqet ënjtja në sytë tuaj ose në qepalla. Ato përfshijnë:

Alergjia – Ky është një problem i zakonshëm që është gjithashtu më i thjeshtë për t’u trajtuar. Mund të jetë për shkak të etheve ose një reagimi ndaj ushqimeve, kimikateve ose ngacmuesve të tjerë.

Konjunktiviti – i njohur edhe si syri rozë, ky infeksion është i zakonshëm gjatë sezonit të ftohtë dhe gripit. Shpesh shkaktohet nga një virus, baktere, alergene ose irritues të tjerë.

Celuliti orbital – Ky inflamacion, që përhapet nga sinuset tuaja, ndodh më shpesh tek fëmijët sesa tek të rriturit. Shkakton skuqje dhe ënjtje të dhimbshme të qepallës dhe lëkurës që rrethon sytë.

Lëndime të lidhura me traumën – Kur godet forca e dobët, syri juaj fërkon dhe tërhiqet, duke bërë që të mblidhet gjaku nën zonën e dëmtuar. Kjo shpesh shkakton ënjtje dhe njollë.

Sëmundja Graves – e njohur edhe si sëmundja tiroide e syve, Graves është një gjendje autoimune që shkakton inflamacion të syrit tuaj. Ka të bëjë me një problem të tiroides.

Kanceri i syrit – Kjo është rrallë arsyeja për ënjtje brenda ose rreth syve tuaj. Sidoqoftë, është një simptomë. Kanceri i syrit, ose një limfomë e syrit, shoqërohet gjithashtu me paqartësi të shikimit ose humbje të shikimit.

Shumica e ënjtjes rreth syve largohet brenda disa ditësh.

Mirëpo nëse ënjtja zgjat më shumë se 24 deri në 48 orë dhe vini re ndonjë nga këto simptoma, thirrni menjëherë mjekun e syrit:

Dhimbje në sytë tuaj

Vizion i paqartë

Shikim i dobët

Ndjesi se diçka është mbërthyer brenda syrit tuaj.

Për të siguruar që sytë tuaj janë të shëndetshëm, ekzaminimet e rregullta të tyre janë një ide e mirë – pavarësisht nëse keni ënjtje apo jo. Një ekzaminim i syve gjithashtu mund të zbulojë shenja të sëmundjeve sistemike./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë