Pre, Shk 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Çka e shkakton dhimbjen e qafës?

Dhimbja e qafës është një efekt i zakonshëm i plakjes. Mund të fillojë me goditje të zbehta në njërën anë të qafës ose në shpatull kur të zgjoheni në mëngjes dhe shpesh përkeqësohet ndërsa vazhdon dita. Dhimbja mund të përhapet poshtë krahut në dorë.

Ka disa shkaqe të dhimbjes së qafës. Një nga shkaqet më të zakonshme është kthimi i vazhdueshëm, gjarpërimi dhe lakimi i qafës, ditë pas dite, vit pas viti. Kontakti në mes të sipërfaqeve kundërshtare në shpinë mund të rezultojë në zhvillimin e rritjeve të vogla të eshtrave, të quajtura osteofite, apo nxitje.

Palca kurrizore, e cila është pjesë e sistemit nervor qendror (CNS), përcjell informacionin në dhe nga truri dhe i përgjigjet vetvetiu funksioneve të caktuara të ulëta. Nervat e kanë origjinën në palcën kurrizore dhe dalin përmes foramenave të vogla (kanalet). Në thelb, në çdo nivel kurrizor, nervat dalin nga kanali kurrizor, dalin përmes foramenës së tyre përkatëse, dhe udhëtojnë në vende të largëta në trup. Fërkimi i vazhdueshëm shkakton inflamacion dhe dhimbje, të cilat mund të ndodhin në vendin e fërkimit ose, më shpesh, në një vend të largët, si në shpatull ose poshtë krahut.

Nervat e mbërthyera janë vetëm një shkak i dhimbjes së qafës. Ashtu si në pjesën e poshtme të shpinës, disqet e qafës së mitrës mund të shtrydhen, zgjaten dhe herniojnë, gjë që gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje. Dhimbja e muskujve zakonisht do të shërohet përfundimisht, dhe dhimbja nga një nervor i ndrydhur mund të zvogëlohet përkohësisht, por llojet e tjera të dhimbjes së qafës kërkojnë trajtim për të zvogëluar rrezikun për dëmtime neurologjike (p.sh., mpirje, dobësi).

Në shumë raste, dhimbja e qafës mund të trajtohet në mënyrë efektive duke përdorur masa konservative, të tilla si mjekimi dhe ngrohja. Një jakë e qafës së mitrës dhe terapi fizike mund të përdoret për të tërhequr butësisht hapësirat mes rruazave të larguara. Gjatë ditës, një jakë e qafës së mitrës mbështet gjithashtu qafën dhe parandalon lëvizjen e tepërt, por përdorimi i tepruar mund të çojë në zvogëlim të fuqisë së muskujve në qafë. Varësisht se si flini gjumë, lëvizja gjatë natës mund të shkaktojë dëme.

Kur duhet të vizitoni një mjek?

Shumë raste të dhimbjes së qafës bëhen më mirë. Nëse dhimbja e qafës është e lidhur me një aktivitet të kohëve të fundit rekreative ose të lidhura me punën, dhimbja ka të ngjarë të ulet brenda dy javëve dhe trajtimi nga një mjek zakonisht është i panevojshëm. Megjithatë, ju duhet të shihni një mjek nëse dhimbja juaj e qafës pason një dëmtim serioz ose shoqërohet me këto që vijojnë:

Dhimbje koke, ethe, ose humbje peshe

Dhimbje që përkeqësohet gjatë natës

Vështirësi në këmbë, ngathtësi ose dobësi

Dhimbje, mpirje, ose ndjesi shpimi gjilpërash në gishtat, krahët ose këmbët tuaja

Probleme me fshikëzën, zorrën, ose funksionin seksual

Siklet ose presion në gjoks./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë