Die, Mar 7, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dimë për anestezinë e përgjithshme?

Anestetikët e përgjithshëm sjellin një humbje të kthyeshme të vetëdijes dhe analgjezisë në mënyrë që kirurgët të operojnë një pacient. Përdorimi i tyre është i zakonshëm, por mënyra se si ata prodhojnë efektin e tyre ende nuk është kuptuar plotësisht.

Anestezia e përgjithshme është, në thelb, një gjendje e shkaktuar nga mjekësia, jo gjumi. Droga e bën një pacient të pa reagueshëm dhe të pavetëdijshëm.

Ato zakonisht administrohen në mënyrë intravenoze (IV). Nën anestezi të përgjithshme, pacienti nuk është në gjendje të ndiejë dhimbje dhe gjithashtu mund të ketë amnezi.

Barnat administrohen nga një anesteziolog ose anestezist infermier, një mjek ose infermier i trajnuar posaçërisht i cili monitoron gjithashtu shenjat jetësore të një pacienti dhe shkallën e frymëmarrjes gjatë procedurës.

Anestetikët e përgjithshëm janë përdorur gjerësisht në kirurgji që nga viti 1842, kur Crawford Long administroi dietil eter tek një pacient dhe kreu operacionin e parë pa dhimbje.

Mirëpo krahas kësaj, ekzistojnë një numër efektesh anësore të mundshme të anestezisë.

Disa individë mund të mos përjetojnë asnjë, disa të tjerë disa. Asnjë nga efektet anësore nuk është veçanërisht i gjatë dhe nuk ka tendencë të shfaqet menjëherë pas anestezisë.

Efektet anësore të anestezisë së përgjithshme përfshijnë:

Konfuzion i përkohshëm dhe humbje të kujtesës, megjithëse kjo është më e zakonshme tek të moshuarit

Marramendje

Vështirësi në kalimin e urinës

Mavijosje ose dhembje nga pikimi IV

Nauze dhe të vjella

Të dridhura dhe të ftohtë

Dhimbje të fytit, për shkak të tubit të frymëmarrjes.

Në përgjithësi, anestezia e përgjithshme është shumë e sigurt. Edhe pacientët shumë të sëmurë mund të anestezohen në mënyrë të sigurt. Është vetë procedura kirurgjikale që ofron më shumë rrezik.

Anestezia e përgjithshme moderne është një ndërhyrje tepër e sigurt.

Sidoqoftë, më të moshuarit dhe ata që i nënshtrohen procedurave të gjata janë më të rrezikuar nga rezultatet negative. Këto rezultate mund të përfshijnë konfuzion pas operacionit, sulm në zemër, pneumoni dhe goditje në tru.

Disa kushte specifike rrisin rrezikun për pacientin që i nënshtrohet anestezionit të përgjithshëm, siç janë:

Apnea obstruktive e gjumit, gjendje kur individët ndalojnë frymëmarrjen ndërsa flenë

Konfiskimet

Gjendjet ekzistuese të zemrës, veshkave ose mushkërive

Tension i lartë

Alkoolizëm

Pirje duhani

Historia e reaksioneve ndaj anestezisë

Ilaçe që mund të rrisin gjakderdhjen – aspirina, për shembull

Alergjitë ndaj ilaçeve

Diabet

Mbipesha.

Vdekja si rezultat i anestezionit të përgjithshëm ndodh, por vetëm shumë rrallë – afërsisht 1 në çdo 100,000 deri në 200,000./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë