Sht, Tet 24, 2020
Banner Top
Banner Top
Çfarë do të thotë të keni “tringëllimë në vesh”?

A keni përjetuar ndonjëherë gumëzhitje apo zhurma të tjera që askush tjetër rreth jush duket se nuk i dëgjon – dhe ju pyesni veten nëse po e krijoni atë në mendjen tuaj?

 E vërteta është, ju ndoshta nuk i imagjinoni gjërat. Por mund të keni tringëllimë në veshë, kjo është kur dëgjoni zhurmë ose ndjesi në veshët tuaj edhe pse nuk ka zhurmë të jashtme në të vërtetë është e pranishme.

Tringëllima në vesh është një dukuri mjaft e zakonshme, që prek rreth 50 milion amerikanë, që barazohet me rreth 15% të popullsisë së vendit. Është përcaktuar si “perceptimi i një tingulli që nuk është objektivisht i matshëm”, sipas doktor Douglas Hildrew, një otolaringolog në Yale Medicine.

Në një farë mase, është krejt normale të dëgjosh zhurmë që të tjerët nuk e bëjnë.

“Një nivel i caktuar i tingullit brenda veshëve ose kokës është në të vërtetë normale – dhe shpesh i zbulueshëm nëse një person vendoset në një ambient të qetë,” tha Dr. William Reisacher, një otolaringolog në NewYork-Presbyterian Hospital.

 “Në përgjithësi, mendja nuk i percepton këto tinguj sepse është shumë më e interesuar për tingujt që vijnë nga jashtë”.

Problemi vjen kur dëgjoni këtë zhurmë në një mjedis që nuk është plotësisht i qetë dhe ato fillojnë të ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme. Për disa, zhurmat mund të lidhen me ankthin dhe depresionin, tha Hildrew.

Si ta dini nëse jeni duke përjetuar tringëllimë në veshë?!

Nëse jeni duke përjetuar tringëllimë në veshë, mund të dëgjoni zhurma zilesh, tone të rrahura të mëdha, fishkëllima, gërvishtje, gumëzhitje ose tinguj të tjerë, por përvoja specifike ndryshon nga personi në person. Zhurma mund të vijë e të shkojë ose të jetë e vazhdueshme, dhe mund të jetë ose e përkohshme ose e përhershme. Disa njerëz madje dëgjojnë muzikë edhe kur asgjë nuk po luhet, tha Hildrew.

Për disa, këta tinguj mund të dëgjohen në ambiente me zë të lartë – për shembull një restorant, ndërsa të tjerët mund të marrin tringëllimë në çdo kohë, pavarësisht nëse është qetë apo e zhurmshëm. Për të përcaktuar nëse keni tringëllimë në veshë, një mjek ose audiolog zakonisht do të zhvillojë një provim gjithëpërfshirës të dëgjimit. Ndonjëherë mjekët bëjnë edhe teste të imazheve siç janë një skanim CT, teste lëvizjeje dhe pyetësorë për të parë se si tringëllimi i veshit po ndikon në jetën tuaj.

Tingëllima në veshë nuk është një gjendje – përkundrazi, mjekët i referohen asaj si një simptomë që sinjalizon një problem me sistemin e dëgjimit të trupit tuaj. Në mënyrë tipike, tringëllimi lind për shkak të dëmtimit të veshit.

Ndërsa kjo tringëllimë mund të jetë jetëshkurtër ose e padëmshme për disa njerëz, mund të jetë ndryshues i jetës për të tjerët për shkak të numrit mendor, fizik dhe njohës që mund të marrë. Vetëm mendoni për një moment se sa shqetësuese, zhgënjyese dhe potencialisht izoluese do të ishte të dëgjoni vazhdimisht një ton të ngritur lart ose zhurmë të lëkundur dhe të mos jeni në gjendje të bëni asgjë në lidhje me të.

“Shkaku më i zakonshëm i tringëllimës është humbja e dëgjimit,” tha Reisacher, nëse zgjat në një afat të shkurtër ose të gjatë.

 Kushtet e tjera që mund të shkaktojnë tringëllimë në veshët përfshijnë dhimbje koke migrene, trauma dhe shtrëngim të muskujve.

Njerëzit e tjerë mund të pësojnë tringëllimë në vesh si rezultat i humbjes së dëgjimit të përçueshëm, ose kur tingujt nuk mund të arrijnë veshin tuaj të jashtëm dhe të mesëm. Shkaqet e mundshme mund të përfshijnë infeksione, lëng në veshë ose dyll që janë mbërthyer në kanalin e veshit. Në mënyrë tipike, kjo formë e humbjes së dëgjimit mund të trajtohet me ilaçe, aparate dëgjimi, kirurgji ose procedura të tjera mjekësore.

Ka mënyra për të menaxhuar dhe zvogëluar intensitetin e perceptuar të kësaj gjendjeje, sipas Shoqatës Amerikane të Tinitusit. Një trajtim i rekomanduar zakonisht është terapia njohëse e sjelljes, e cila është treguar se përmirëson cilësinë e përgjithshme të jetës së një pacienti./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë