Sht, Gus 8, 2020
Banner Top
Banner Top
Çfarë do të thotë nëse keni presion të ulët të gjakut por rrahje të larta të zemrës?

Specialisti i ritmit të zemrës, Tyler Taigen, MD, thotë se nëse ndodh që të keni presion të ulët të gjakut ndërsa rrahje të larta të zemrës, disa raste është normale ndërsa disa jo.

Ndonjëherë shtypja e gjakut dhe shkalla e lartë e zemrës ndodh në çast. 

Për shembull, shpjegon Dr. Taigen, kur ne ngrihemi në këmbë:

Sistemi nervor rrit automatikisht rrahjet e zemrës për të pompuar gjakun

Ndërkohë, presioni i gjakut bie pak sepse forca e gjakut që lëviz nëpër vena është më e ulët

Sidoqoftë, ky fenomen është jetëshkurtër. Kur rrahjet e zemrës qëndrojnë vazhdimisht të larta ndërsa presioni i gjakut është i ulët, mund të ketë diçka problematike që po ndodh.

Çfarë tjetër mund të shkaktojë një ritëm të ngritur të zemrës së bashku me presionin e ulët të gjakut?

Kur qarqet elektrike të zemrës nuk funksionojnë siç duhet, rezultati mund të jetë një ritëm i lartë i zemrës shoqëruar me presionin e ulët të gjakut, shpjegon Dr. Taigen.

“Kur zemra ka një ritëm të shpejtë, jonormal – gjithçka mbi 100, por më afër 160 rrahjeve në minutë – nuk mund të mbushet në mënyrë të duhur me gjak. Sinjalizimi elektrik kaotik bën që muskujt e zemrës të mos sinkronizohen midis dhomave të sipërme dhe të poshtme, ”thotë ai. “Më pak efikasitet në zemër do të thotë se më pak gjak po pompon nëpër trup – që do të thotë presion të ulët të gjakut.”

Mund të keni një ritëm të shpejtë anormal të zemrës kur…

Ju mund të mos e dini që ritmi juaj i zemrës po ecën më shumë si një lepur sesa një breshkë. Por e gjithë ajo gara dhe pompimi joefektiv i gjakut rezultojnë në organe dhe inde të privuara nga oksigjeni. Vlen për një udhëtim te mjeku kur:

S’mund të mbusheni fymë

Ndjeheni sikur doni të humbisni vetëdijen

Përjetoni të rrahura marramendëse

Keni dhimbje gjoksi

Kur kjo të ndodhë, elektrofiziologët së pari provojnë dhe ngadalësojnë rrahjet e zemrës duke përdorur ilaçe, thotë Dr. Taigen.

 “Por këto ilaçe, të njohura si beta-bllokues ose bllokues të kanalit të kalciumit, gjithashtu mund të ulin presionin e gjakut,” vëren ai. 

“Shumë shpesh, nuk ka shumë hapësirë ​​që presioni i gjakut të ulet më poshtë.”

Nëse tensioni juaj i gjakut është shumë i ulët për ilaçe, një procedurë e quajtur kardioversion i rrymës direkte mund ta rikthejë ritmin në normalitet./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë