Enj, Shk 25, 2021
Banner Top
Banner Top
Agjërimi i rregullt mund të çojë në jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme

Agjërimi i rregullt shoqërohet me ritme më të ulëta të dështimit të zemrës dhe një jetëgjatësi më të gjatë, sipas dy studimeve të reja.

Studiuesit u përpoqën të hedhin dritë mbi debatin shekullor se si agjërimi ndikon në shëndet. Studimet e fundit kanë treguar se kontribuon në uljen e presionit të gjakut, kolesterolit “të keq” të LDL dhe rezistencës ndaj insulinës, një gjendje që mund të rrisë sheqerin në gjak.

Studimet e reja u përqëndruan në të dhënat nga pacientët e vlerësuar për sëmundjet e zemrës në Utah dhe shtetet e tjera Rocky Mountain. Hulumtimi përfshinte qindra anëtarë.

Në studimin e parë, studiuesit vunë theksin tek ajo se si agjërimi ndikon në jetë. Rreth 2,000 njerëz që kishin kaluar një procedurë kateterizimi kardiak u ndoqën për një mesatare prej 4.4 vjet, duke përfshirë 389 “agjërues rutinor”, të cilët kishin agjëruar rregullisht për të paktën pesë vjet.

Pas rregullimit për faktorë të ndryshëm, studiuesit zbuluan se agjëruesit rutinor kishin një vdekshmëri 45% më të ulët sesa ata që nuk agjërojnë gjatë periudhës së përcjelljes.

“Është shumë interesante … është një efekt më i thellë nga sa e parashikuam,” tha studiuesi Dr Benjamin Horne, i cili kohët e fundit prezantoi gjetjet paraprake në Sesionet Shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Horne gjithashtu ishte i përfshirë në studimin e dytë të agjërimit, i cili përdori të njëjtat të dhëna të pacientit për të parë se si agjërimi rutinë ndikon në dështimin e zemrës dhe sulmet në zemër. Pas rregullimit për faktorë të ndryshëm, nuk pati ndonjë ndryshim të rëndësishëm në sulmet në zemër, por agjëruesit rutinor kishin një shkallë 71% më të ulët të dështimit të zemrës sesa jo agjëruesit.

“Ky është një ndryshim i madh, dhe sinqerisht, ishte pak e papritur,” tha Horne, drejtor i epidemiologjisë kardiovaskulare dhe gjenetike në Qendrën Mjekësore Intermountain në Salt Lake City, Utah.

Krista Varady, një profesore e asociuar e ushqimit në Universitetin e Illinois në Chikago, e quajti atë “një studim të rëndësishëm që nuk është bërë më parë. Ka shumë prova afatshkurtra klinike për agjërime të përhershme, por ne patjetër që nuk kemi çdo të dhënë afatgjatë tek njerëzit duke parë nëse mund të parandalojë gjëra të tilla si dështimi i zemrës “.

Varady, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se studimi ishte i kufizuar nga fakti se shumica e agjëruesve ishin shenjtorë të ditëve të mëvonshme.

“Ata udhëheqin një mënyrë jetese shumë të ndryshme në krahasim me mesataren amerikane,” tha ajo. “Për shembull, ata nuk pinë duhan, nuk pinë alkool dhe janë pak më aktiv fizikisht. Ka kuptim që ata do të jetojnë më gjatë dhe kanë një shans më të ulët të sëmundjeve të zemrës.”

Edhe pse studiuesit u përshtatën për disa nga këta faktorë, ajo tha “është shumë e vështirë të heqësh efektet e agjërimit përkundrejt një stili jetese ndryshe të shëndetshëm në këtë popullatë, pavarësisht përdorimit të korrigjimeve statistikore.”

Hulumtimi ishte i kufizuar duke qenë një studim vëzhgues që nuk dëshmon shkak dhe pasojë, tha Horne. Ai do të donte të shihte studimet e ardhshme që zbulojnë pse agjërimi duket se mbron nga dështimi i zemrës, dhe ai gjithashtu bëri thirrje për një studim të madh mbi përfitimet psikologjike të agjërimit.

“Disa njerëz që kanë filluar të agjërojnë thonë se papritur ndjejnë se kanë më shumë vetëkontroll mbi oreksin e tyre,” tha ai.

“Potencialisht, ka një rezultat të drejtpërdrejtë midis agjërimit dhe forcimit të mendjes në mënyrë që njerëzit të jenë në gjendje të hanë një dietë më të mirë.”

Varady bëri thirrje për studime të ardhshme që ndjekin njerëzit që kufizojnë ngrënien në mënyra të ndryshme – agjërues të tillë kufizues me kohën dhe agjërues alternativ.

 “Ky është një hap i parë i bukur, por duhet të bëjmë hulumtime afatgjata mbi njerëz të ndryshëm që bëjnë lloje të ndryshme të agjërimit”./Familja Jonë

Arkiva

Kategoritë