Hën, Mar 8, 2021
Banner Top
Banner Top
A ndikon në keqshqiptim përdorimi i “mashtruesve” (memeve) te fëmijët? Përgjigjet logopedi Miran Xhelili

Në emisionin e sontëm në “Takim virtual me Shëndritin”, për më shumë se 40 minuta, ishte i ftuar logopedi, Miran Xhelili.

Me Xhelilin u diskutua shumcka lidhur me intervenimin e hershëm logopedik gjatë fëmijërisë së hershme, ku nuk munguan as pyetjet nga publiku.

Gjatë kësaj lidhjeje direkte, Xhelili u pyet nëse “mashtruesit” ose memet ndikojnë në keqshqiptimin e fjalëve te fëmijët.

Sipas tij, është e rekomandueshme që pas moshës dy vjec të mënjanohet përdorimi i këtij mjeti, pasi mund të shkaktojë anomali (probleme )në të folur.

“Ajo çka rekomandojmë ne si logopedë është që sa më shpejt të evitohet përdorimi i “mashtruesit” te fëmijët mbi moshën 2-vjeçare, për faktin se ai (mashtruesi) mund të shkaktojë anomali të pjesës së dhëmbëve dhe nofullave, ashtu që shkakton edhe në vështirësi tutje në kualitetin e shqiptimit të tingujve”, thekson ai për Familja jonë.

Xhelili thekson se përdorimi i tepërt i “mashtruesit” mund të ndikojë që fëmija të ketë një deformim të dhëmbëve dhe nofullës, kësisoj do duhej një intervenim i stomatologut që nofulla të kthehet përsëri siç ka qenë. /familjajone

Arkiva

Kategoritë