Mon, Feb 24, 2020
Banner Top
A ndikon mosha në pjellorinë e burrave dhe grave?

Mosha është faktori i vetëm më i madh që ndikon në mundësinë e një gruaje të ngjizet dhe të ketë një fëmijë të shëndetshëm.

Pjellshmëria e një gruaje fillon të bjerë në fillim të viteve 30ta dhe shpejtohet pas moshës 35.

Rënia e pjellorisë mashkullore është më delikate, por mosha e një burri ndikon në shanset e konceptimit të partnerit të tij (femër) dhe rrit rrezikun e abortit, si dhe rrezikun për shëndetin mendor dhe çrregullimet e zhvillimit.

Mosha dhe pjelloria e grave

Një grua lind me të gjitha vezët që do të ketë në jetë. Vezët e saj plaken me të, duke rënë në cilësi dhe sasi. Kjo është arsyeja pse mosha është faktori i vetëm më i rëndësishëm që ndikon në pjellorinë e një gruaje. Ndërsa shëndeti i mirë përmirëson mundësinë e shtatzënisë dhe të lindjes së një fëmije të shëndetshëm, ajo nuk i tejkalon efektet e moshës në pjellorinë e një gruaje.

Në fillim të mesit të 20-tave, një grua ka një shans 25-25 për qind për të mbetur shtatzënë çdo muaj. Pjelloria e femrës në përgjithësi fillon të bjerë kur një grua është në fillim të viteve të 30-ta, dhe rënia shpejton pas moshës 35 vjeç. Në moshën 40 vjeç, shansi për të mbetur shtatzënë në çdo cikël mujor është në rreth pesë përqind.

Është një keqkuptim i zakonshëm që trajtimi me IVF mund të kapërcejë infertilitetin që lidhet me moshën. Mosha e një gruaje ndikon gjithashtu në mundësinë e suksesit me IVF. Për gratë më të moshuara mundësia e lindjes së fëmijës rritet nëse përdorin vezë të dhuruara nga një grua më e re.

Rreziku i ndërlikimeve të shtatzënisë rritet gjithashtu me moshën. Rreziku i abortit dhe anomalitë kromozomale në fetus rritet në mënyrë të konsiderueshme nga mosha 35 vjecare. Komplikime të tilla si diabeti gestacional, placenta previa (kur placenta mbulon të gjithë ose një pjesë të qafës së mitrës, gjë që rrit rrezikun që të ndodhë shkëputja e placentës), seksioni cezariane, etj janë mëtëe zakonshme tek më të moshuarat se gratë e reja.

Mosha dhe pjelloria e burrave

Përderisa efektet e moshës së femrës në pjellori janë të njohura për një kohë të gjatë, studimet më të fundit kanë zbuluar se mosha e partnerit mashkull gjithashtu ndikon në mundësinë e shëndetit dhe shtatzënisë.

Pjelloria e mashkullit në përgjithësi fillon të bjerë rreth moshës 40-45 vjeç, kur cilësia e spermës zvogëlohet. Rritja e moshës mashkullore zvogëlon shanset e përgjithshme të shtatëzënësisë dhe rrit kohën për shtatzëni (numrin e cikleve menstruale që duhen për të mbetur shtatzënë) dhe rrezikun e abortit dhe vdekjes së fetusit.

Fëmijët e baballarëve më të vjetër gjithashtu kanë një rrezik të rritur nga problemet e shëndetit mendor (megjithëse kjo është ende e rrallë).

Fëmijët e baballarëve të moshës 40 vjeç e më shumë kanë pesë herë më shumë të ngjarë të zhvillojnë një sëmundje të spektrit autik sesa fëmijët e baballarëve të moshës 30 vjeç ose më pak. Ato gjithashtu kanë një rrezik paksa të rritur të zhvillimit të skizofrenisë dhe çrregullimeve të tjera të shëndetit mendor më vonë në jetë./Familja Jonë

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë