Mër, Tet 21, 2020
Banner Top
Banner Top
A keni alergji? Si funksionon testimi?!

Përgjigja e sistemit tuaj imunitar ndaj alergjive mund të shkojë nga një skuqje e butë, kruajtëse deri tek simptoma aq të rënda saqë ju dërgojnë drejtpërdrejt në departamentin e urgjencës. Testimi mund t’ju ndihmojë të identifikoni alergjinë dhe t’ju ndihmoni të shmangni problemet në të ardhmen. Por cili lloj funksionon më mirë – një test i lëkurës apo një test gjaku? Përgjigja varet nga ju.

Nëse e dini se çfarë po shkakton alergjinë tuaj, mund t’ju ndihmojë të shmangni shkaqet dhe të menaxhoni më mirë reagimin, thotë alergologia dhe imunologuia Deepa Patadia, MD. Ajo thotë se të dy llojet e testimit mund t’ju ndihmojnë të gjeni një përgjigje.

Si funksionojnë testet e alergjisë?

Ndërsa testet janë të ndryshme, qëllimi është i njëjti.

“Si testet e alergjisë së gjakut ashtu edhe të lëkurës synojnë të zbulojnë praninë e një antitrupi alergjik (IgE) specifik për alergjen e interesit,” thotë Dr. Patadia.

Për një test të lëkurës, mjeku ose infermierja juaj do të aplikojë një alergjen të mundshëm (ose disa prej tyre) në një zonë të vogël në trupin tuaj me një pajisje që e heq lëkurën. Mjeku juaj gjithashtu mund të marrë gjakun tuaj dhe ta dërgojë atë në një laborator për të provuar shkaktarët e alergjisë së zakonshme.

Cilat janë të mirat dhe të këqijat e testeve të lëkurës?

 Testet e lëkurës janë zakonisht më të ndjeshme sesa testet e gjakut dhe lejojnë mjekun tuaj të testojë për më shumë alergjene dhe ka të ngjarë të shihni një reagim shpejt.

“Do t’i merrni rezultatet rreth 15 minuta pas testit,” thotë Dr. Patadia. “Kështu që pacienti dhe mjeku kanë ato informacione menjëherë të disponueshme për formulimin e një plani trajtimi.”

Nëse tashmë keni një skuqje ose gjendje tjetër të lëkurës, kjo mund të ndërhyjë në testim. Disa ilaçe gjithashtu mund të ndikojnë në rezultatet e provës së lëkurës, thotë ajo.

Cilat janë të mirat dhe të këqijat e testeve të gjakut?

Më pak faktorë mund të hedhin poshtë rezultatet e testit të gjakut.

“Ju mund të bëni teste të alergjisë së gjakut për pacientët që kanë kushte të lëkurës, përdorin disa ilaçe, ose nuk janë në gjendje t’i nënshtrohen testimit të lëkurës,” thotë Dr. Patadia.

Testet e alergjisë së gjakut nuk janë aq të ndjeshme sa testet e lëkurës. Ato janë zakonisht më të shtrenjta. Dhe, rezultatet kërkojnë kohë.

“Pacientët dhe mjekët duhet të presin që rezultatet e laboratorit të kthehen para se të marrin vendime për trajtimin,” thotë ajo.

Cili testim është i duhuri për ju?

Përgjigja varet nga ju, thotë Dr. Patadia. Një test gjaku, një test lëkure ose të dy mund të funksionojnë.

“Gjendja e lëkurës, medikamentet dhe qëllimet, vlerat dhe preferencat e pacientit të gjithë luajnë një rol në rekomandimet e mia të testimit,” thotë ajo.

Ju mund të bëni pjesën tuaj duke i dhënë mjekut sa më shumë informacion të jetë e mundur në lidhje me simptomat tuaja. Kjo mund të ndihmojë për të mbajtur një ditar për një javë ose dy para takimit tuaj.

Në fund të fundit, ju dhe mjeku do të bëni zgjedhjen më të mirë sipas historisë dhe situatës tuaj specifike mjekësore, thotë Dr. Patadia. Dhe, edhe atëherë, ju mund të mos merrni një përgjigje përfundimtare menjëherë.

Pozitivët false dhe negativët e rremë

“Me të dyja metodat ekziston mundësia për disa rezultate të rreme pozitive dhe false”, thotë ajo.

“Një test pozitiv jo gjithmonë është i barabartë me një alergji dhe një test negativ nuk tregon gjithmonë mungesën e alergjisë.”

Kjo është një arsye pse testet e alergjisë në shtëpi në përgjithësi nuk janë përgjigjja e duhur.

“Testet e alergjisë janë vetëm një mjet në diagnostikimin e saj,” shpjegon ajo. “Alergologu juaj do të interpretojë rezultatet e testit në kontekst me historinë tuaj klinike për të përcaktuar nëse keni vërtet alergji dhe për të formuar një plan trajtimi për ju”./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë