Die, Nën 1, 2020
Banner Top
Banner Top
A është keq të flini me sytjena?

Ndërsa shumë femra mezi presin të shkojnë në shtëpi në fund të ditës për të hequr sytjenat e tyre, të tjerat preferojnë të veshin ato 24/7.

Disa nga to edhe gjumin e bëjnë me sytjena veshur. Por ka edhe thashetheme që veshja e tyre në shtrat mund të shkaktojë kancer. Cila është e vërteta? A është keq të veshësh ato në shtrat?

Sipas webfaqes së Spitalit të Fëmijëve Johns Hopkins All Children, veshja e sytjenave në shtrat është plotësisht e sigurt. Ndërsa gjumi me to është kryesisht një çështje e preferencës personale, mjekët mund të rekomandojnë të vishni ato në rast se gjoksi juaj është i lënduar. Sajti gjithashtu debuton thashethemet se veshja e sytjenave në shtrat – mund të shkaktojë kancer. Sytjenat mund të mos jenë zgjidhja më e rehatshme për të fjetur, por nuk do t’ju shkaktojë kancer!

Ideja që shkaktojnë kancer duket se buron nga një libër i quajtur Dressed to Kill nga Sydney Ross Singer dhe Soma Grismaijer. Libri, i cili u botua në 1995, pretendon se sytjnat kufizojnë sistemin limfatik, duke çuar në krijimin e toksinave. Autorët pretenduan se gratë që mbanin sytjena për 12 ose më shumë orë në ditë, rritën shanset e tyre për tu prekur nga kanceri i gjirit për shkak të atyre toksinave. Duket e frikshme, por nuk ka asnjë provë shkencore aktuale për të mbështetur këtë pretendim.

Nëse kjo ende nuk ju siguron, konsideroni një studim të vitit 2014 të botuar në Epidemiology of Cancer, Biomarkers & Prevention. Studimi ekzaminoi më shumë se 1000 gra pas menopauzës me kancer të gjirit, dhe gati 500 gra pas menopauzës pa kancer të gjirit. Pas intervistimit të grave në lidhje me zakonet e tyre të veshjes së sytjenave, studimi përcaktoi se nuk ka asnjë provë që sugjeron që sytjenat të paraqesin ndonjë lloj rreziku të rritur nga kanceri.

Ndërsa flini me to nuk do t’ju shkaktojë kancer, mund të paraqesin probleme të tjera shëndetësore. “Fjetja në një sytjena me tel mund t’ju krijojë cistë ose të irritojë gjoksin tuaj,” tha Dr Amber Guth për HuffPost.

Veshja e sytjenave që nuk përshtatet siç duhet mund të çojë gjithashtu në një mori problemesh, dhe veshja e tyre 24 orë në ditë ka të ngjarë të rrisë vetëm shanset për një efekt anësor negativ.

“Veshja e sytjenave shumë të ngushta mund të pengojë rrjedhjen e lëngut limfatik,” tha Dr Jamil Abdur-Rahman për Self.

“Kjo mund të shkaktojë limfedemë (ënjtje) të gjinjve, e cila mund të çojë në dhimbje dhe njolla të përkohshme të lëkurës.”

Kjo nuk tingëllon e këndshme dhe ka të ngjarë të mjaftojë që shumë njerëz të rishqyrtojnë veshjen e sytjenave në shtrat. Disa femra madje mendojnë se veshja e sytjenave në shtrat do të parandalojë që gjinjtë të zvarriten (thuhet se kështu ka mbajtur Marilyn Monroe fizikun e saj). A ka ndonjë të vërtetë për këtë thashetheme?

Përsëri, përgjigjja është jo. Ndërsa fjetja në sytjena të përshtatshëm është krejtësisht e sigurt, nuk do të ofrojë asnjë përfitim përtej mbështetjes shtesë nëse ju nevojitet.

Nëse jeni tipi i personit që preferoni të vishni sytjena në shtrat, Parfait Lingerie rekomandon të zgjidhni  sytjena sportive. Përsëri, është e rëndësishme të siguroheni që sytjenat në të cilat jeni duke fjetur janë të rehatshme. Sipas Ditës së Gruas, gati 80 përqind e grave kanë madhësi të gabuar të sytjena, kështu që është një ide e mirë që të mateni nga një profesionist të paktën një herë në vit./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë