Mër, Nën 25, 2020
Banner Top
Banner Top
A është e mundur të teprohet me vitaminën D në organizëm?

Ka mundësi të merret tepër vitaminë D dhe kjo mund të jetë e rrezikshme. Organizata Botërore e Shëndetësisë shpjegon që me konsumimin e tepërt të supelmenteve të vitaminës D mund të arrihet deri te sasia tepër e madhe e kalciumit në trup.

Kjo mund të dobësojë eshtrat dhe të dëmtojë veshkat dhe zemrën.

Të gjithë të rriturit dhe fëmijët e moshës midis 11 dhe 18 vjeç kurrë nuk bën të konsumojnë më shumë se 100 mikrogramë vitaminë D në ditë.

Fëmijët e moshës midis një dhe dhjetë vjeç nuk do të duhej të konsumonin më tepër se 50 mikrogramë në ditë, ndërkaq foshnjat nën 12 muaj nuk do të duhej të merrni më tepër se 25 mikrogramë në ditë.

Mikrogrami është 1.000 herë më i vogël se miligrami (mg).

Sa na është e nevojshme vitamina D?

Rekomandohet shtesa prej 10 mikrogramëve e vitaminës D në ditë nga tetori deri në mars, gjatë muajve të zymtë.

– Vitamina D është vitaminë e tretshme në yndyra, që do të thotë që për absorbimin më të mirë duhet konsumuar sa më shumë ushqim të pasur me yndyra – thotë Stewart.

Bebeve deri në 1 vit u nevojiten 8,5 deri në 10 mikrogramë vitaminë D në ditë.

Fëmijëve pas moshës njëvjeçare dhe të rriturve u nevojiten 10 mikrogramë vitaminë D në ditë.

Arkiva

Kategoritë