Die, Tet 25, 2020
Banner Top
Banner Top
A është e dëmshme ngrënia e ushqimit në orët e vona?

Shkencëtarët janë munduar të shpjegojnë se pse njerëzit kënaqen duke ngrënë pas errësirës dhe për të përcaktuar nëse ato kalori të natës e shkatërrojnë më shumë njeriun – nëse ato rritin rrezikun e shtimit të peshës dhe sëmundjeve kronike.

Studimet kanë tendencë të tregojnë se kur ushqimi konsumohet natën vonë – trupi ka më shumë të ngjarë të ruajë ato kalori si yndyrë dhe të fitojë peshë sesa ta djegë atë si energji, thotë Kelly Allison.

Nuk janë bërë kërkime të mjaftueshme rreth shtimit të peshës, thotë Allison, për të përcaktuar nëse koha është aq e rëndësishme – apo edhe më e rëndësishme se – llojet ose sasitë e ushqimit që konsumohen shpesh gjatë natës. Njerëzit kanë tendencë të zgjedhin artikuj më të pëlqyeshëm – ushqime të ëmbla dhe të kripura, të cilat kanë tendencë të jenë më kalorike – kur janë të lodhur, shton Allison.

Koha kryesore për konsumim

Dy studime të fundit kanë hedhur dritë të re mbi ndikimin e mundshëm të kohës. Në një studim të 420 personave me mbipeshë, ata që hëngrën pas 3 p.m. humbën më pak peshë gjatë një programi për humbjen e peshës 20-javore sesa ata që hëngrën atë vakt para 3 p.m. – edhe pse sasia që hëngrën, flinin dhe ushtronin ishte e njëjtë.

Në një studim të vogël të mëpasshëm të grave të shëndetshme, Garaulet dhe ekipi i saj treguan se kur pjesëmarrësit hanin drekë pas orës 4:30 p.m., ata digjnin më pak kalori ndërsa pushonin dhe tretnin ushqimin e tyre sesa kur hëngrën në 1 p.m. – edhe pse kaloritë e konsumuara dhe niveli i aktivitetit ishin të njëjta.

Ende ka shumë pyetje për t’u përgjigjur, “thotë Garaulet, dhe studimi i mëtutjeshëm duhet të përqendrohet në gjenet ose në indet dhjamore që mund të ndikojnë në metabolizmin.

Shumica e amerikanëve thonë se “konsumimi i mëngjesit duhet të bëhet si mbret, dreka si princ dhe darka si një varfanjak.”

Por pse?

Mund të jetë ritmi i jetës në punë, i cili lë hapësirë ​​për më shumë sesa një mëngjes të shpejtë dhe drekë gjatë ditës tipike të javës.

Por ritmet cirkiane – ora e brendshme e trupit që rregullon gjumin dhe ciklet e tjera të bazuara në dritë dhe errësirë ​​- mund të jenë gjithashtu një faktor. Në një studim, një grup i të rriturve jo obezë qëndruan në një zonë me dritë të ndezur për 13 ditë, fjetën më shumë dhe konsumuan ushqime identike në intervale të barabarta përgjatë gjithë 24 orëve. Pavarësisht nga rregullsia, ata prapë raportuan se ishin më të uritur në orën 8 pasnesër, sesa në orën 8 të mëngjesit. Ata gjithashtu kishin më shumë dëshirë për ushqime të ëmbla, të kripura në mbrëmje.

Hormonet gjithashtu mund të na shtyjnë të hamë vonë, thotë Pamela Peeke, një profesoreshë.

Ushtrimi është absolutisht ndryshuesi i lojës. Ju duhet ta përfshini atë në rutinën tuaj të përditshme./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë