Enj, Tet 22, 2020
Banner Top
Banner Top
A e shkakton ankthin ndonjë problem i fshehur shëndetësor?

Kur ankthi shfaqet për herë të parë në moshën madhore, shkaku mund të jetë një problem themelor mjekësor. Një vizitë tek mjeku për të eksploruar këtë mundësi mund të ndihmojë për të zbuluar arsyen e ankthit.

Çrregullimet e ankthit janë problemi më i zakonshëm psikiatrik, që prek mbi 20 milionë të rritur dhe fëmijë çdo vit. Për shkak se simptomat fizike shpesh hedhin hije psikologjike, dhe për shkak se gjendjet mjekësore dhe ankthi bashkëjetojnë shpesh, vendosja e një diagnoze mund të jetë e vështirë.

Mjeku juaj mund të dyshojë për një sëmundje nëse testet dhe historia juaj zbulojnë të dhëna të tilla si:

Ju nuk keni vuajtur nga ankthi në të kaluarën

Askush në familjen tuaj nuk ka pasur ankth / çrregullim tjetër të humorit

Ju nuk keni përjetuar ndryshime të mëdha të jetës së fundmi

Ankthi u shfaq kohët e fundit dhe shpejt, përkundrejt gradualisht

Simptomat tuaja luhaten shumë

Keni përjetuar çorientim ose humbje kujtese

Kohët e fundit keni ndryshuar ilaçe

Ju nuk mund të siguroni një histori të qartë të gjendjes tuaj.

Arsyet e mundshme mjekësore për ankthin

Një pajisje e dobishme mnemonike, “THINC MED”, e zhvilluar nga psikiatri i Universitetit Georgetown Robert Hedeya, MD, ndihmon mjekët të përcaktojnë shkaqet e mundshme mjekësore të ankthit:

TUMORET

 Tumoret e trurit shkaktojnë një gamë të gjerë të simptomave psikologjike, përfshirë ankthin, ndryshimet e personalitetit dhe halucinacionet, së bashku me simptomat fizike. Tumoret e gjëndrave mbiveshkore (feokromocitomat) prodhojnë adrenalinë të tepërt, e cila mund të shkaktojë ankth, së bashku me dhimbjen e kokës.

HORMONET

 Problemet me tiroide janë ndër shkaqet më të zakonshme mjekësore të ankthit, qoftë për shkak se gjëndra është mbivendosëse (hipertiroidizëm) ose nënvepruese (hipotiroidizëm). Kushtet e paratiroides dhe gjëndrës mbiveshkore mund të shkaktojnë ankth gjithashtu. (Simptoma të tjera: shqetësim, probleme me gjumin, dridhje, intolerancë ndaj nxehtësisë dhe humbje peshe.) Estrogjeni i hormonit femëror gjithashtu mund të shkaktojë ankth kur cikli menstrual luhatet dhe gjatë menopauzës.

USHQYERJA

 Simptomat e mungesës / mbingarkesës së vitaminës, keqpërdorimit dhe ushqimit të dobët mund të imitojnë çrregullimet emocionale. Për shembull, ankthi mund të jetë simptoma e parë e mungesës së B12. (Kirurgjia e bypass-it të stomakut dhe çrregullimet e thithjes së zorrëve rrisin këtë rrezik.)

SISTEMI NERVOR QENDROR

 Trauma e kokës, edhe kur është e butë, mund të shkaktojë ankth dhe simptoma të tjera psikologjike. Ankthi gjithashtu shihet me kushte neurologjike kronike ose progresive, të tilla si Alzheimeri, myasthenia gravis dhe Guillain-Barre.

ILAÇET

Shumë ilaçe pa dhe me recetë, suplemente bimore, mjete medicinale homeopatike dhe aditivë të ushqimit (veçanërisht MSG) mund të shkaktojnë ankth. Kafeina e tepërt mund të bëjë që të rriturit dhe fëmijët të shqetësohen – prandaj kini kujdes nga “pijet energjetike” dhe nga “nxitësit”. Keqpërdorimi i / heqjes dorë nga alkooli dhe kokaina apo stimulues të tjerë mund të provokojë gjithashtu ankthin.

Në fund të fundit…

Për shkak se ankthi është i lidhur me kaq shumë kushte mjekësore, është e rëndësishme që mjeku juaj i kujdesit parësor ta vlerësojë kur është një simptomë e re për ju. Ai do të punojë në partneritet me ju për të zbuluar shkakun dhe, në fund të fundit, të arrijë në trajtimin më të mirë për ju./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë