Mar, Tet 20, 2020
Banner Top
Banner Top
A e minimizon mbështetja sociale stresin?

Mbështetja sociale është studiuar gjerësisht si një faktor që minimizon efektet në stres, dhe rezultatet janë disi të habitshme. Jo vetëm që mbështetja sociale i ndihmon njerëzit të ndjehen më pak të stresuar, por në të vërtetë mund të përmirësojë shëndetin dhe të ulë rrezikun e vdekshmërisë së tyre.

Bazat e mbështetjes sociale

Të gjithë kemi një ide themelore se çfarë do të thotë të kesh mbështetje sociale në jetën e dikujt, por kur diskutojmë për kërkime, ndihmon të jesh i saktë. Mbështetja sociale, kur studiohet nga psikologët, shpesh përcaktohet si “akte që komunikojnë me kujdes; që vërtetojnë fjalët, ndjenjat ose veprimet e tjetrit; ose që lehtësojnë përballimin adaptues të problemeve përmes sigurimit të informacionit, ndihmës ose burimeve të prekshme ”.

 Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të mbështetjes sociale dhe të gjitha janë të dobishme.

Llojet e mbështetjes sociale

Jo të gjitha llojet e mbështetjes sociale janë të njëjta. Forma të ndryshme të mbështetjes sjellin përfitime të ndryshme. Këtu janë disa nga llojet kryesore.

Mbështetja sociale emocionale përfshin pohime për një vlerë, shqetësim për ndjenjat e një personi dhe ndarjen e vlerësimit pozitiv. Kjo bie përgjatë vijave të dëgjimit dhe vërtetimit të ndjenjave, duke i lënë të tjerët të dinë se janë të vlerësuar dhe duke ofruar një shpatull për të qarë për ta.

Mbështetja sociale informative përfshin shkëmbimin e këshillave ose informacioneve që mund të ndihmojnë dikë që është duke provuar një stresues ose sfidë që ai nuk e di se si të trajtojë. Kjo përfshin ofrimin e këshillave që njerëzit mund t’i konsiderojnë të dobishme, duke i drejtuar ata te ekspertët që mund të ofrojnë këshilla dhe shkëmbimin e përvojave.

Mbështetja e prekshme sociale përfshin ndarjen e burimeve, materiale ose financiare. Natyrisht, kjo mund të përfshijë ofrimin e huave për dhurata monetare, por mund të përfshijë gjithashtu oferta për të ndarë detyrat e kujdesit për fëmijë, duke ndihmuar një mik të lëvizë.

Efektet e mbështetjes sociale

Një studim nga Universiteti i Utah shqyrtoi efektet e tre prej këtyre llojeve të ndryshme të mbështetjes sociale midis çifteve të martuara dhe zbuloi se mbështetja emocionale, e prekshme dhe informuese të gjitha ndihmuan në uljen e presionit të gjakut kur individët u përballën me stresorë afatshkurtër.

Një studim tjetër që analizoi 148 studime më të vogla tregoi një konstatim përfundimtar se mbështetja sociale është shumë e lidhur me shëndetin dhe mirëqenien. Në ekzaminimin e lidhjes midis mbështetjes shoqërore dhe vdekshmërisë, hulumtimi gjeti një gjasë të habitshme 50% të rritjes së mbijetesës për pjesëmarrësit me marrëdhënie më të forta. Ky konstatim mbeti i qëndrueshëm në të gjithë moshën, seksin, gjendjen fillestare shëndetësore, shkakun e vdekjes dhe periudhën pasuese.

Hulumtimi ka dokumentuar shumë përfitime fiziologjike dhe shëndetësore mendore të mbështetjes sociale, duke përfshirë funksionin e përmirësuar të imunitetit, kardiovaskular dhe neuroendokrine; rregullim pozitiv ndaj sëmundjes kronike; uljen e depresionit dhe ankthit.

Mbështetja sociale mund të jetë e shkëlqyeshme për nivelin e stresit, duke i bërë situatat stresuese më pak të dëmshme për shëndetin tuaj mendor dhe fizik. Krijimi i një rrethi të miqve mbështetës mund të marrë pak përpjekje, por ia vlen për sa i përket përfitimeve për shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme. Krijimi i marrëdhënieve të forta në jetën tuaj është pra jetike për ju dhe për ata që doni. Ju gjithashtu mund të zbuloni disa mënyra me të cilat mund të kultivoni mbështetje sociale si një stresues./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë